Over ons

Kom Erbij Lansingerland, opgericht in 2021, is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties uit Lansingerland. KomErbij Lansingerland verbindt organisaties en inwoners die de sociale betrokkenheid willen vergroten en hiermee eenzaamheid verdrijven.

Welkom bij Kom Erbij Lansingerland

Het uitgangspunt van de werkgroep KomErbij is een inclusieve samenleving: Eenzaamheid hoort bij het leven, waar het problematisch wordt pakken we samen eenzaamheid en sociaal isolement aan’.

Deze coalitie zet de grote lijnen uit en werkt samen met de gemeente Lansingerland in het kader van de beleidsaccenten ‘Eenzamen aan boord’ en ‘Langer Thuis’.

 

Ook samen met  en voor elkaar zijn lijdt tot meer verbinding en minder eenzaamheid. Op deze site zie je ook de opbrengst van ‘Samen Lansingerland’. Zij brengt de vraag naar en het aanbod van vrijwillige hulp samen. Dit initiatief is ontstaan uit een samenwerking tussen Welzijn Lansingerland, Humanitas Lansingerland, Bibliotheek Oostland, Gro-up: Jeugd en Jongerenwerk Lansingerland, het Diaconaal Platform Lansingerland en de gemeente Lansingerland. ‘Samen Lansingerland’ wordt mede mogelijk gemaakt door vele andere organisaties en initiatieven.

 

 

Activiteiten

  • De belangrijkste taak van KomErbij Lansingerland is het inwoners met elkaar laten verbinden en het ontwikkelen en verspreiden van opgedane kennis over eenzaamheid, sociaal isolement en aanverwante thema’s door
  • Verzamelen van activiteiten en deze onder de aandacht brengen/publiceren.Het ontwikkelen en onderhouden van een sociale kaart met relevante informatie.
  • Het (verder) ontwikkelen van (digitale) trainingen en workshops.
  • Het organiseren van bijeenkomsten over de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement.
  • Het verspreiden van een nieuwsbrief

Doelgroep

De werkgroep KomErbij Lansingerland richt zich op zowel (welzijns-/zorg-) organisaties en professionals als inwoners in Lansingerland. De deelnemende partners van KomErbij Lansingerland verzorgen activiteiten, bijeenkomsten en trainingen, met als doel Lansingerlanders te laten ervaren dat ze erbij horen.

 

De samenwerkende organisaties stellen zich voor:

 

Welzijn Lansingerland

Welzijn Lansingerland bevordert het welzijn en de mogelijkheden om mee te kunnen doen in de samenleving. Dit doet zij in hoofdzaak voor inwoners van 55 jaar en ouder van Lansingerland. Met speciale aandacht voor kwetsbare mensen, mantelzorgers en mensen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben. Het voorbehoud voor leeftijd vervalt bij onze dienstverlening als Buurtbemiddeling, mantelzorg, Vrijwilligersinformatiepunt en soms ook andere inzet. Wij informeren, adviseren, creëren ontmoetingsmogelijkheden en ondersteunen waar nodig. Ons aanbod heeft een preventieve werking en versterkt het onderhouden en vormen van eigen netwerken.

 

 

Lansingerland Beweegt

Door sport, bewegen en cultuur blijf je gezond en ontmoet je anderen. Elke dag zien we wat sport, beweging en positiviteit doen met je lichaam en geest en die ervaring en energie geven we graag door!

In Lansingerland bruist het van de energie, creativiteit, talent en is alles sterk in beweging. De sport- en cultuurcoaches van Lansingerland Beweegt zijn verbinders, aanjagers én coördinatoren die ervoor zorgen dat inwoners in verbinding komen met verschillende organisaties. Denk aan welzijnsorganisaties, (sport)verenigingen, cultuuraanbieders, zorgorganisaties en de gemeente Lansingerland. We bouwen écht met iedereen een band op en zetten de kracht van sport, kunst en cultuur in, om iedereen te activeren en zich meer bewust te maken van gezond gedrag. Wij brengen energie!

 

Diaconaal Platform Lansingerland

 

In het Diaconaal Platform werken de christelijke kerken van Lansingerland samen om een bijdrage te leveren aan een samenleving waarin wordt omgekeken naar mensen. Waarin wordt gezorgd voor mensen die te maken hebben met armoede, ziekte of eenzaamheid. Daarnaast stelt het Diaconaal Platform zich op de sociale beleidsterreinen op als een critical friend richting de burgerlijke gemeente.

De Bibliotheek

Bibliotheek Oostland heeft in Lansingerland in iedere kern een vestiging: Ontmoet! in Bergschenhoek, ’t Web in Bleiswijk en een vestiging in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Er is ook een jeugd-uitleenpunt in Bergschenhoek. Van boeken tot dvd’s en van tijdschriften tot speelgoed, je vindt het allemaal bij de bibliotheek. Maar de bibliotheek is meer dan dat: er zijn altijd leuke activiteiten om aan mee te doen. De bibliotheek biedt zowel gezelligheid als informatie. Zo zijn er spreekuren van het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid) waar iedereen terecht kan met vragen rond de digitale overheid. Ook is er een breed aanbod met computercursussen, taalcafés, lezingen, voorstellingen, taalontmoetingen, debatavonden en nog veel meer. Dit alles maakt de bibliotheek tot dé plek voor ontmoeting en zelfontwikkeling.

Muziek – en dansschool Jay’s Place

Stichting Jay’s Place Cultuureducatie weet wat muziek met je kan doen. Dat voelen we namelijk dagelijks. We vinden muziek zo belangrijk dat we eigenlijk willen dat iedereen hetzelfde gevoel kan ervaren. Daarom zijn wij niet zomaar een muziek- en dansschool. Want muziek ervaren doe je op heel veel verschillende manieren. De een leert een instrument bespelen, de ander speelt of zingt graag in een band of koor en weer een ander leeft zich het liefst uit tijdens een dans. Dit kan allemaal bij Jay’s Place, of je nu talent hebt of gewoon plezier beleeft aan muziek maken. Vanaf september 2009 geven wij muziek- en dansonderwijs in Lansingerland. Onze vaste locatie is de Cultuurfabriek in Bergschenhoek. Ook worden er verbindingen gemaakt met andere instanties in de regio wat heeft geresulteerd in een bloeiend cultureel aanbod voor alle leeftijden. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan op onze website voor informatie of mail/bel ons. www.jaysplace.nlinfo@jaysplace.nl – 06-41858842

Humanitas Lansingerland

Humanitas is een vereniging die als doel heeft mensen te helpen die het (even) niet alleen kunnen. De landelijke vereniging is actief sinds 31 mei 1945 en heeft haar wortels diep in de samenleving. Landelijk zijn 19.000 vrijwilligers actief; we helpen elk jaar 74.000 mensen. De vereniging is daarmee een van de belangrijkste vrijwilligersorganisaties van ons land. Vanuit gelijkwaardigheid, wederkerigheid en respect van mens tot mens, ongeacht leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging, kleur of achtergrond, komen wij op voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken. Kenmerkend voor onze aanpak is dat onze vrijwilligers altijd naast de hulpvrager staan en nooit erboven.

Humanitas Lansingerland is actief in de kernen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk en in de buurtschappen Rotte en Kruisweg. Zo’n 300 vrijwilligers van onze afdeling zijn binnen onze gemeente actief met acht ondersteunende activiteiten:

Schuldhulpmaatje Lansingerland

SchuldHulpMaatje Lansingerland ondersteunt iedere inwoner van Lansingerland die financiële problemen heeft, in de schulden zit of dreigt in de schulden te raken.

Contact: coordinator@shm-lansingerland.nl of 06 22753306

     Meer informatie: http://www.benjijschuldenvrij.nl 

   

   MONEYFIT

     MoneyFit is gemaakt voor jongeren van 16 tot 26 jaar met vragen over geld.

     Wij geven je graag tips en informatie over alles wat met geld te maken heeft binnen de thema’s 

     studeren, werken, gezondheid, vrije tijd, wonen en bovenal geld besparen.

       Meer informatie en/of contact: www.moneyfit.nl

 

 

Gro-Up buurtwerk (Voorheen Stichting Jeugd- en Jongerenwerk)

https://www.gro-up.nl/locaties/buurtwerk-lansingerland-bw/

Contactpersoon sytse.meijer@gro-up.nl